5 tipů pro využití špenátu při obědě
Někdo má ke špenátu poněkud rozpačitý vztah, protože si z dětství pamatuje jen tu zelenou nevábnou kaši, kterou mu školní kuchařky plácly na talíř k masu a knedlíkům. Sníst to chtělo trochu odvahy. A pak jsou řady těch, kdo na špenát nedají dopustit. Těch je naštěstí mnohem víc, stejně jako možností, jak použít špenát při přípravě jídla.
I když se stále častěji v kuchyni uplatňuje špenát čerstvý, nemusíte na ten mražený špenátový protlak hned zanevřít. I ten se dá celkem dobře využít na přípravu chutných jídel, od polévky, přes omáčku k těstovinám až k té příloze k hovězímu na česneku s bramborovým knedlíkem. Na co všechno se dá špenát využít?
1. Polévka ze špenátu
Špenátová krémová polévka je rychlá a dobrá. Můžete na ni použít čerstvý i mražený špenát, dochutit ji můžete česnekem, koriandrem i chilli papričkou, prostě na co máte chuť. Pro zjemnění přidejte smetanu, s tou si špenát rozumí.
2. Omáčka k těstovinám
Smetana, špenát, kuřecí prsa a trocha strouhaného parmazánu, to jsou suroviny na luxusní omáčku k těstovinám, která je navíc hotová během chviličky. A chutná i těm, kdo špenát běžně nejí.
3. Špenát v masových roládách
Je jedno, jestli použijete vepřové, kuřecí nebo jiné maso, když plát potřete ochuceným špenátem, zavinete do rolády a upečete, máte netradiční oběd, který můžete podat i návštěvě.
4. Špenát do salátu i do smoothie
Lístky špenátu můžete samozřejmě přidat do zeleninových salátů nebo do smoothie. Stejně jako ostatní zelená zelenina je i špenát bohatý na hořčík, proto byste si ho měli hlavně teď na začátku jara hodně dopřávat i v syrovém stavu.
5. Netradiční moučníky se špenátem
Špenát můžete připravit jako náplň do slaných závinů (například z listového těsta), připravit si pizzu se špenátem a podobně. Výhodou této zeleniny je, že s ní můžete popustit uzdu své fantazii a využít ji v kuchyni s velkou dávkou kreativity.