Recepty z červené čočky
Červená čočka je luštěnina. Pro vegetariány představují luštěniny totéž, co pro ostatní maso, tedy cenný zdroj bílkovin. V tom se červená čočka od luštěnin neliší. Ve všem ostatním je jiná. Nemá totiž slupku, takže se nemusíte bát nadýmání, jako u ostatních luštěnin. Také ji nemusíte před vařením dlouho namáčet, uvařená je celkem rychle. Červená čočka se obvykle hned rozvařuje do kašovité konzistence, čehož raději využijte pro přípravu polévek, omáček a kaší, než byste s tím bojovali.
Jak vařit červenou čočku
Když si budete chtít uvařit červenou čočku jako základ pro další úpravu, pro čtyři lidi vám postačí asi hrnek čočky,dva hrnky vody a asi půl lžičky soli. Čočku nejprve propláchněte studenou vodou, dejte do hrnce, přilijte studenou vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, teprve teď přidejte sůl, ztlumte žár pod hrncem na minimum (nebo plotýnku úplně vypněte a využijte zbytkového tepla) a nechte pod pokličou čočku dojít dalších 10 minut. Takto připravená je čočka vhodná pro další úpravu: do salátů, na pomazánky, různé placičky, karbanátky a podobně. Můžete ji klidně přidat do boloňské omáčky na špagety místo masa.
Zajímavé recepty z červené čočky
Pomazánka z červené čočky
Čočku si uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Dál budete potřebovat:
- 3 lžíce másla (může být přepuštěné – ghí)
- 1 – 2 cibule
- 2 větší mrkve
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- trošku octa (vinný nebo jablečný – můžete ho vynechat)
Nakrájenou cibuli osmachněte na másle, přidejte nahrubo strouhanou mrkev a restujte asi 2 – 3 minuty. Přidejte čočku a vše promizujte dohladka. Dochuťte kořením, případně troškou octa a podávejte na kváskovém chlebu se spoustou čerstvé zeleniny.
Červená čočka po marocku
Toto superrychlé jídlo vás překvapí svou chutí a jistě ho nebudete dělat naposled. Potřebujete:
- uvařenou červenou čočku
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 – 2 lžičky uzené mleté papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- špetka mletého zázvoru, špetka kurkumy,špetka chilli
- 1 lžička jablečného octa
Na oleji osmahněte cibuli a česnek, posolte a přidejte koření. Krátce orestujte, pak přidejte vařenou čočku, ocet a rajčatový protlak. Zalijte troškou vody a 3 – 5 minut duste. Podávejte nejlépe s plackami (chapati) nebo s basmati rýží.