Recept na domácí medové řezy
Díky masivní propagaci medovníku Marlenka jako by se úplně vytratily medové řezy, které pekly naše babičky. Přitom med se do moučníků a cukrovinek na našem území tradičně a s oblibou přidával.
I my máme rodinný recept na řezy z medového těsta, který býval oblíbeným moučníkem při setkáních a slavnostních příležitostech. Jeho recept se dědí z generace na generaci a dnes se o něj podělím i s vámi.
Medovník po česku
Tradiční medové řezy plněné marmeládou a krémem a polité čokoládovou polevou jsou opravdovou pochoutkou, která za trochu práce stojí.
Na medové řezy budete potřebovat:
- 680 g hladké mouky
- 230 g cukru
- 230 g másla nebo Hery (rozdíl nepoznáte)
- 2 vejce
- 5 lžic mléka
- 3 lžíce medu
- 1,5 lžičky jedlé sody
Všechno kromě mouky dejte do širšího kastrůlku a dejte pomalu rozehřát na sporák. Ještě do teplé směsi pak přidejte mouku a zadělejte tužší těsto. Nemusíte ho nechat chladnout, hned ho rozdělte na 4 díly a z nich vyválejte placky o velikosti plechu.
Placky přendejte na vymazaný plech a upečte. Trvá to asi 6 – 8 minut, podle trouby. Upečené placky ztvrdnou, ale promazané a odleželé do druhého dne jsou řezy pak vláčné a velmi dobré.
Na náplň si připravte:
- 1 litr mléka
- 8 lžic hladké mouky (pokud nehovíte moučné směsi, uvařte si klasicky pudink)
- 300 g cukru
- 300 g másla
- vanilka, případně pár kapek rumu
- na dokončení ještě pikantní marmeládu a čokoládovou polevu
Z mouky a mléka uvařte kaši, kterou nechte prochladnout a potom vyšlehejte s cukrem a máslem do krému. První placku namažte krémem, druhou marmeládou a namazanou stranou přitiskněte na krém. Shora ji namažte krémem a přiklopte opět plackou namazanou marmeládou. Výsledné řezy mají vrstvy v pořadí placka, krém, marmeláda, placka, krém marmeláda až k vrchní placce, která zůstane shora suchá.
Moučník je nutné zatížit a dát do chladu na několik hodin, nejlépe přes noc odpočinout. Druhý den ho polijte čokoládovou polevou, nechte ztuhnout a potom už můžete krájet řezy a konečně ochutnat.