Chutné kuře na paprice – recept
Pamatuju si z dětství, jak moc mi chutnala slepice na paprice od babičky. Krémová oranžová omáčka s tak fantastickou chutí. Tajemství této omáčky bylo vždycky v silném vývaru; babička celé hodiny vařila na kamnech slepici, která už přestala snášet vejce, aby se vytvořil silný vývar na polévku a na omáčku.
Dnes už se slepice tolik nevaří, zvykli jsme si připravovat jemnější kuře. Princip je ovšem stejný – jemná omáčka zabarvená sladkou paprikou, jejíž tajemství je v silném vývaru. Jak se připravuje tradiční kuře na paprice?
Tradiční kuře na paprice
Na tuto omáčku si připravte naporcované kuře, nejlépe kuřecí stehna. Dá se sice připravit i z prsou, ale ta si nezachovají takovou šťavnatost. Jaké další suroviny budete potřebovat?
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna (nebo 1 celé kuře, které si naporcujete)
- 1 větší cibule
- olej
- 2 polévkové lžíce mleté červené papriky (nejlépe maďarské)
- 1 lžíce grilovacího koření na kuře (omáčku příjemně provoní)
- 1 litr silného kuřecího vývaru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 – 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- sůl a pepř
Postup:
Nejprve si na oleji ze všech stran zprudka osmahněte maso. Pak ho vyndejte a na výpeku smažte cibuli, dokud nezačne vonět a karamelizovat. Zasypejte ji mletou paprikou a grilovacím kořením, pak ji podlijte vývarem. Do základu vložte porce kuřete a duste doměkka.
V tuto chvíli musíte omáčku zahustit a to jde dvěma způsoby: buď si připravíte máslovou jíšku, nebo v trošce studeného vývaru rozmíchejte trochu mouky. Já osobně nepřidávám další tuk, takže jen rozkvedlám mouku ve vývaru. Úplně na závěr zjemníte omáčku smetanou a dochutíte solí a pepřem.
Kuře na paprice je naprosto univerzální omáčka, k níž můžete připravit jakoukoliv přílohu. Typické jsou kynuté knedlíky, ale často se podává s rýží, s těstovinami či s noky. Překvapivě dobré jsou k této omáčce i brambory a dokonce i bramborové knedlíky.