Jak připravit maso na biftek, aby byl šťavnatý?
Šťavnatý, tak akorát propečený biftek je opravdová lahůdka. Její příprava není složitá, přesto se jí hodně lidí bojí, protože se dá snadno pokazit a výsledkem je houževnaté cosi, co připomíná podrážku.
Aby se hovězí steak podařil, je důležité vybrat správné maso. Jestli chcete opravdu dobrý biftek, nešetřete a kupte pravou svíčkovou. Možný je i roštěnec, ale nic jiného z hovězího masa se na steaky, ani na jinou minutkovou úpravu nehodí. V žádném případě se nenechte ošidit falešnou svíčkovou, tento sval je vhodný na dušení, rozhodně ne na rychlou přípravu.
Jak si připravit maso na biftek
Maso na steaky nikdy neoplachujte vodou, jen ho otřete vlhkou utěrkou. Potom ho nakrájejte přes vlákno na plátky asi 2 – 3 cm široké. Úplně nejlepší jsou ze střední části svíčkové, ale jak již bylo řečeno, může být i roštěná. Plátky jen lehce naklepejte rukou nebo rukojetí nože a vraťte ho zpět do původní výšky atvaru. Paličku na biftek nepoužívejte, narušili byste strukturu masa.
Jestliže máte čerstvé, nevyzrálé maso (to správně vyzrálé má tmavou barvu), potřete steaky olejem, zabalte do fólie a nechte ho pár hodin uležet. Ještě lépe je koupit si maso s předstihem a nechat do v ledničce dozrát, třeba do víkendu.
Co vám snahu zaručeně pokazí
Pro přípravu steaků existuje několik zásad, které je dobré brát vážně, jinak z vašeho pokusu vzejde vysušené nevzhledné cosi, co rozhodně nebudete chtít jíst. Například nikdy maso předem nesolte. Sůl z masa vytáhne vodu a už nikdy z něj nebude šťavnatý biftek. Stačí ho opepřit nebo použít vhodnou směs koření a potření olejem – solit se bude až na talíři.
Důležitá je také správně rozpálená pánev. Ideální by byla stará litinová pánev, vhodná je i grilovací. Ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálená, opečte steaky cca 2 – 3 minuty z každé strany. Pak je i s pánví dejte do trouby, kterou jste si dopředu ohřáli na 200°C a podle stupně propečení, který máte rádi, je dopékejte 4 až 9 minut. Samozřejmě, čím déle je v troubě necháte, tím propečenější bude výsledek.