Trávíte v kuchyni každou volnou chvilku a chcete si to užít na maximum? Žádnému kuchaři by ve výbavě neměly chybět kvalitní kuchyňské nože, díky kterým snadno, rychle a přesně nakrájíte vše, co je pro přípravu pokrmů potřeba.
Nůž je základ každé kuchyně
Doba se sice vyvíjí a my máme na všechno nejrůznější pomocníky, kteří nám mají práci co nejvíc usnadnit, nože jsou ale nože. Žádný sekáček nebo krouháček vám neposlouží tak jako dobře vybraný nůž.
Víte, že kuchyňské nože se dají využít všelijak? Dá se s nimi nejen krájet a řezat, ale také loupat, sekat, vykosťovat, drtit apod.
Jak vybrat kvalitní nůž, který splní svůj účel a bude vám dlouho a dobře sloužit?
Nabídka nožů na trhu je opravdu široká, liší se materiálem, velikostí, tvarem i cenou. Vysoká cena automaticky neznamená kvalitu a naopak, přesto nemůžete očekávat, že nůž za pár korun vám vydrží dlouhé roky a nakrájí vše, co potřebujete.
Tip číslo jedna: Nevybírejte jen podle ceny
Ať už vybíráme nože nebo třeba povlečení, většinou stále dokola opakujeme ty samé chyby. Necháme se ovlivnit cenou a chybujeme i při správné péči. Podle ceny se ale orientovat nedá, třeba takové levné nože za pár korun vám určitě nevydrží dlouhé roky, ale otupí se, ulomí se jim špička nebo něco podobného. Práce s nimi bude navíc časově velmi náročná, možná vás budou i bolet ruce.
Když oproti tomu vsadíte na kvalitní nože, které navíc budete skladovat v bloku na nože, odmění se vám odolností i dlouhou výdrží, pracovat s nimi bude radost.
Víte, že si můžete pořídit rovnou bloky s noži? Nemusíte tak vybírat zvlášť nože a zvlášť blok, do kterého je umístíte.
Tip číslo dva: Z jakého materiálu je čepel?
Materiál je základním parametrem pro výběr nože. Od něho se odvíjí váha nože, jeho odolnost vůči korozi a otupení, ale i jeho životnost. Nejčastěji se setkáte s čepelí z:
- Nerezové oceli, tedy slitiny železa a dalších prvků jako chrom, nikl nebo molybden. Pozor si naopak musíte dát na plechové náhražky, které se často vydávají za kalenou ocel.
- Uhlíkové oceli, která se snadno brousí a když ji nabrousíte dobře, bude čepel ostřejší než ta z nerezové oceli. Když čepeli z uhlíkové oceli ale nebudete věnovat správnou péči, mohou se na ní tvořit nepěkné skvrny.
- Keramické oceli z oxidu zirkoničitého. Takové nože se mohou pochlubit vysokou tvrdostí a ostrostí, jsou odolné vůči opotřebení i korozi a nijak neovlivňují chuť krájených pokrmů.
- Mezi další materiály, se kterými už se nesetkáte tak často, patří legovaná nebo damašková ocel.
Tip číslo tři: Jak je to s tvarem čepele a její délkou?
Tvar a délka čepele úzce souvisí s typem kuchyňského nože. Obojí tedy vybírejte podle toho, k čemu nůž chcete používat. Na loupání ovoce a zeleniny nebo mazání pečiva stačí čepel s délkou 5-12 cm, na krájení masa už zvolte čepel dlouhou 13-20 cm. Nože na pečivo pak mívají čepel dlouhou 20-25 cm, stejně jako cukrářské nože.
Víte, že když je řeč o čepeli, je třeba si pohlídat i ostří nože a tvrdost čepele? Ostří by mělo sahat od špičky až k záštitě, tvrdost čepele by se měla pohybovat od 50 do 60 stupňů tvrdosti podle Rockwella.
Tip číslo čtyři: Zkoumání podrobte i rukojeť
Označujeme ji i jako střenku, a právě na ní závisí celkové pohodlí a bezpečí při používání nože. Ano, řeč je o rukojeti, která by vám měla skvěle padnout do ruky. Nejlepší volbou je ergonomická hladká rukojeť s protiskluzovou úpravou, bez hrbolků a nerovností. Když přijde na materiál, můžete volit mezi plastem, dřevem a kovem.
Záleží i na hmotnosti nože, čím je totiž nůž těžší, tím méně na něj musíte při krájení tlačit a celý proces přípravy jídla je bezpečnější a jednodušší.
Tip číslo pět: Jaké nože mají místo v každé kuchyni?
Když už víte, jak ten pravý nůž vybrat, určitě vás zajímá, jaké nože by se vám mohly hodit. Tady jsou:
- Univerzální kuchyňský nůž s všestranným použitím
- Nůž na chleba a pečivo s vroubkovaným ostřím
- Nůž na zeleninu s rovným ostřím
- Vykosťovací nůž s čepelí s vysokou špičkou
- Porcovací nůž s vlnkovaným ostřím
- Steakový nůž s jemně zaoblenou čepelí
- Čistící nůž
- Filetovací nůž
- Nůž na sýr se zubatým ostřím a vidličkou