Caesar salát: Tradiční recept s kuřecím masem

O tom, že existuje caesar salát, ví všichni, ne každý ale zná původní, originální recept. A tak často dostanete v restauraci něco, co se caesar salátu podobá jen vzdáleně. Někdy ani to ne. Ingredience pro caesar salát jsou pevně dané: římský salát, parmazán, krutony z bílého pečiva a zálivka s česnekem, ančovičkami a dalšími přísadami.

Legenda říká, že první caesar salát spatřil světlo světa zcela náhodou, v podstatě jako z nouze ctnost. Caesare Cardini, kuchař původem z Itálie a žijící v Mexiku a v USA, měl při oslavách Dne nezávislosti tolik hostů, že se vše vyprodalo a on musel improvizovat z toho, co zbylo. Salát byl tak výborný, že se stal žádanou položkou na jeho jídelním lístku.

Bramborový salát s domácí majonézou

Recept na caesar salát

Římský salát je nezbytnou surovinou. Žádný jiný není tak šťavnatý a nemá tak výraznou chuť. Další ingrediencí je parmazán, který se jednak dává do zálivky, ale hoblinky sýra se promíchají i s listy salátu. Poslední ingredience jsou krutony z bílého (nejlépe italského) pečiva. Pro zpestření můžete do salátu přidat opražené plátky anglické slaniny nebo nakrájené grilované kuřecí prso, ale tyto suroviny v základním provedení caesar salátu nebyly. Co všechno budete potřebovat?

Suroviny na salát

  • 2 ks římského salátu, který nakrájíte na širší proužky
  • 60 g  parmazánu vcelku
  • světlé pečivo na krutony (ciabatta, toustový chléb, houska..)

Suroviny na zálivku

  • 4 lžíce majonézy (ideálně domácí, ale i kupovaná poslouží)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 4 ančovičky
  • 2 stroužky česneku
  • pár kapek worcesterové omáčky
  • šťáva z 1  citronu
  • sůl, pepř, trochu vinného octa, pokud je potřeba

Postup:

Krutony si osmahnete a necháte vychladnout. Můžete si je připravit předem. Z parmazánu si připravíte hoblinky, salát nakrájíte na širší proužky. Důležitá je ovšem příprava zálivky. Česnek a ančovičky by měly být nasekané (nikoliv umixované), aby byly v zálivce patrné. Vše společně prošlehejte metličkou nebo tyčovým mixérem a promíchejte se salátem. Ozdobte krutony a hoblinkami parmazánu. Pokud chcete přidat slaninu nebo maso, přidejte navrch.