Bábovka ze špaldové mouky: Oblíbený recept
Protože se stále víc snažíme jíst zdravě a vyřazujeme z jídelníčku některé potraviny, hledáme na druhou stranu vhodné alternativy. Řada z nás například v poslední době nahrazuje běžnou bílou mouku z pšenice, protože je plná lepku a ten prý nám škodí. Bez ohledu na to, jak dalece je to pravda, vyměnit občas pšeničnou mouku za špaldovou není nic, co by nějak zvlášť vadilo. A tak si můžete zkusit upéct zdravou bábovku ze špaldové mouky, v níž je také celý tvaroh, neocenitelný zdroj bílkovin a vápníku.
Špaldová bábovka s tvarohem
Tento recept je velmi jednoduchý, ingredience si budete odměřovat běžným hrnkem na čaj. Budete potřebovat:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 nízkotučný tvaroh
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 3 lžíce čekankového sirupu nebo medu (může být i cukr)
- 3 lžíce kakaa
- kůra z půlky citronu
- špetka soli
Postup:
Do dvou misek rozklepněte vejce – bílky zvlášť a žloutky také. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Do žloutků přidejte vanilkový cukr a med nebo čekankový sirup a našlehejte do pěny elektrickým šlehačem. Potom přilijte hrnek oleje, hrnek vlažného mléka a přidejte citronovou kůru a tvaroh. Znovu prošlehejte do hladké směsi. Špaldovou mouku si promíchejte s práškem do pečiva a postupně přidávejte ke směsi. Na závěr přidejte sníh z bílků.
Do vymazané a strouhankou nebo mletými oříšky vysypané formy na bábovku nalijte polovinu hotového těsta. Do druhé poloviny přimíchejte kakao a nalijte do formy na světlou část. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 5 minut, potom uberte na 170 °C a dopékejte asi 30 minut. Jestli je bábovka upečená, zjistíte zapíchnutím špejle do nejvyšší části. Jestli vyndáte špejli suchou, je hotovo. Takto upečená bábovka je vláčná, není dusivá a zapráší se po ní neuvěřitelně rychle.