Sladké belgické vafle: Rychlý recept
Sladká vůně mřížkovaných placiček pečených mezi dvěma rozpálenými železy se line snad každou ulicí v Belgii. Ano, řeč je o vaflích. Dělí se na dva typy – bruselské a lutyšské a oba nesou svůj název podle města, ve kterém se začaly vyrábět.
Bruselské vafle jsou obdélníkového tvaru, jsou připravované z řidšího kynutého těsta. Bývají jemné, lehké a nadýchané. Lutyšské vafle jsou nepravidelného tvaru a jsou připravovány z hutnějšího těsta, jsou menší, sladší a nejsou tak nadýchané. Nejčastěji se konzumují vlažné. Které jsou lepší? Pojďte vyzkoušet obě varianty vaflí a uvidíte sami, co vám chutná víc.
Recept na belgické vafle
Připravte si ty nejlepší belgické vafle. Oblíbený recept.
Suroviny
- 20 g droždí
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- špetka soli
- 110 g másla
Postup
- Nejprve si připravte kvásek a to tak, že smícháte droždí s lžičkou mouky, trochou vlažného mléka a s cukrem a nechte vzejít kvásek.
- Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Zbylou mouku, cukr, sůl, rozpuštěné máslo a vyšlehané žloutky smíchejte s kváskem a vypracujte v hladké těsto. Poté nechte těsto vykynout.
- Do vykynutého těsta přidejte sníh z bílků. Vaflovač potřete tukem a nechte rozpálit.
- Těsto opatrně vlijte do vaflovače a nechte upéct do zlatova.
- Podávat můžete se šlehačkou, čokoládovu polevou, či ovocem.
Lutyšské vafle
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 25 g cukru
- 250 ml mléka
- 18 g droždí
- 2 vejce
- 10 g soli
- 350 g perlového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru na obalení
Postup:
Do mouky vlijte mléko,přidejte vejce a rozdrobte droždí. Poté co se droždí v mouce rozpustí, začněte míchat, dokud nezapracujete veškerou mouku. Následně přidáte cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Těsto hněťte ještě tak 10 minut, aby bylo správně propracované a nelepilo se na stěny mísy. Nechte kynout a po 30 minutách přidejte perlový cukr a nechte kynout ještě hodinu. Do rozpáleného vaflovače dáváte malé bochánky těsta obalené v moučkovém cukru, pečou se přibližně 5 minut. Podávejte ještě teplé.