Domácí vafle: Oblíbený recept na pochoutku

Vaflovač je úžasný vynález. Stačí si připravit těsto a za chvíli máte úžasnou snídani, pohoštění pro návštěvu nebo večeři, pokud zkusíte slanou variantu. Nejvyhlášenější jsou vafle belgické, podávané na sladko – s ovocem a šlehačkou, s nutelou nebo s marmeládou.

Domácí vafle sice možná nejsou podle originálního receptu, i tak jsou ale velmi dobré a rychle hotové. Dnes pro vás mám recept vyzkoušený a prověřený řadou mlsných dětských jazýčků.

Snadné domácí vafle

Na těsto si připravte:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • ½  prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (můžete zkusit i skořicový)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • ½ l mléka
  • olej na potření plotýnek

Postup:

Nejprve si smíchejte zvlášť sypké suroviny a v míse se zobáčkem vychladlé rozpuštěné máslo, mléko pokojové teploty a 2 vejce. Do tekuté směsi metličkou zašlehejte sypké přísady a míchejte tak dlouho, dokud nebude těsto úplně hladké.

Jak si upéct dobré vafle

Vaflovač si nastavte na stupeň č. 3 a plotýnky pomažte lehce olejem. Stačí jen na začátku, pak už není potřeba plotýnky potírat, vafle jdou i tak lehce vyndat. Zapněte přístroj a počkejte, až kontrolka zezelená. Pak přímo z mísy se zobáčkem odlijte dostatečné množství těsta a vaflovač přiklopte. Můžete samozřejmě použít naběračku nebo lžíci, ale budete mít všechno pokapané od těsta. 

Vafle upečte dozlatova. Přesnou dobu napsat nelze, dost záleží na tom, jak konkrétní přístroj peče. Po čase sami budete vědět, kolik minut vafle potřebují, aby byly tak akorát. Hotové můžete podávat polité javorovým sirupem (alternativně po česku je pokapejte medem), pomazané nugetou, marmeládou nebo jen pocukrované, záleží na tom, co komu chutná. Děti je milují obložené ovocem, s kopcem zmrzliny a šlehačky, navrch ještě přelité rozpuštěnou čokoládou. Takto nazdobené vafle můžete směle předložit i vybíravým hostům a věřte, že uspějete.