Recept na houbovou polévku
Houby v polévce máme rádi. Většina z nás si dává houby do bramboračky, všichni známe krkonošské kyselo s houbami, kulajdu a možná už jste měli možnost ochutnat valašskou kyselicu, kam se kromě zelí dávají také houby.
Houbová polévka se vaří také jinde v Evropě – v Polsku, v Rusku a také v Maďarsku. Aby ne, evropské lesy jsou plné chutných hub a jejich sběr je výbornou relaxací. Dnes si vyzkoušíme recept na houbovou polévku na maďarský způsob. Jistě to bude příjemná změna, po naší bramboračce a kulajdě.
Recept na brokolicovou polévku
Maďarská houbová polévka
Na polévku budete potřebovat tyto suroviny:
- 4 lžíce másla nebo sádla
- 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
- asi ½ kg čerstvých hub nakrájených na plátky (nejlepší je směs hřibovitých, lišek, přinejhorším použijte žampiony)
- 2 středně velké brambory
- 1 – 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 litr vody
- kostka masoxu (nebo můžete použít zeleninový vývar)
- ½ šálku zakysané smetany
- čerstvá petržel nebo libeček
- sůl a pepř na ochucení
Jak uvařit houbovou polévku
Rozpusťte v hrnci máslo nebo sádlo a na něj dejte osmahnout cibuli nakrájenou na kostičky. Když je orestovaná do růžova, přidejte houby a duste, dokud se voda z hub neodpaří. Potom vmíchejte do základu mouku a papriku a znovu asi 2-3 minuty osmahněte. Přidejte vodu, oloupané a na kostky nakrájené brambory a masox. Přiveďte polévku k varu, pak snižte teplotu a vařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem (pokud máte rádi ostřejší chuť, můžete přidat špetku chilli).
Zakysanou smetanu můžete buď přidat do odstavené polévky rovnou, přidat lžičku do talíře před podáváním, nebo ji servírovat v misce zvlášť, ať si každý přidá podle chuti. Nezapomeňte polévku na talíři ozdobit také sekanou petrželkou nebo libečkem.
Náš tip: Vyhýbají se vaše děti kouskům hub v pokrmech? Zkuste jim polévku rozmixovat na krém a přidat krutonky z bílého pečiva. Mnohem lepší k houbové polévce ale budou krutony z žitného chleba.