Hovězí na houbách – Jak uvařit k dokonalosti?

Pokrm hovězí na houbách je opravdovou lahodou, která svou masovou silou spolu s vůní hub vytváří naprosto neodolatelnou kombinaci.

Hovězí na houbách je možné připravit z předního i zadního masa a vhodné jsou jak čerstvé, tak i sušené houby. Tento recept je navíc univerzální, protože si ho můžete doplnit rýží, vařenými bramborami, těstovinami, houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Recept na hovězí na houbách

Vzhledem k tomu, že cena hovězího masa není zrovna nízká, přijde mi rozumnější podusit si raději maso přední (krk, kližka, podplečí), samozřejmě ale můžete použít i plec, kýtu nebo  roštěnec. Jaké suroviny budete ještě potřebovat?

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny (volitelné, ale dodává výjimečnou chuť)
  • 1 hrst sušených hub nebo asi 250 g čerstvých hub (nejlepší jsou hříbky nebo směs různých druhů)
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • asi 500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • cca 1 lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky

Postup přípravy

  1. Pokud používáte sušené houby, rozemelte je na menší kousky a namočte je do hrnku vody. Před použitím je sceďte a vodu si ponechte na podlití masa.
  2. Cibuli nasekejte na drobné kousky a osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji lehce orestovat.
  3. Hovězí maso nakrájejte na porce (kostky nebo plátky) podle vašeho výběru. Na cibulovém základu zprudka osmažte maso ze všech stran, aby se povrch zatáhl.
  4. Maso zalijte hovězím vývarem nebo vodou a přidejte namočené houby, nadrcený česnek, sůl, pepř a kmín. Dusíme pod pokličkou za pravidelného podlévání. Pokud máte rádi pomalé dušení, nechte maso dusit 1,5 – 2 hodiny, abyste dosáhli měkké a silné omáčky. Pokud nemáte tolik času, můžete použít tlakový hrnec a hovězí bude měkké za zhruba 1 hodinu.
  5. Až je maso měkké, zahustěte omáčku moukou rozšlehanou v trošce studené vody. Dobře provařte a můžete podávat.

Tento vynikající recept na hovězí na houbách je ideální pro ty, kteří milují maso a houby a chtějí si pochutnat na plné chuti a aromatickém zážitku. Připravte ho pro rodinnou večeři nebo oslavte speciální událost s touto lahůdkou!