Hrnková bábovka – Recept na jednoduchý a lahodný moučník
Pokud hledáte rychlý a chutný dezert, hrnková bábovka je tou správnou volbou! Bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky na českých stolech a tato hrnková verze vás jistě potěší svou snadnou a rychlou přípravou. Zkuste náš recept na hrnkovou bábovku a uvidíte, že si ji oblíbíte stejně jako my.
Recept na hrnkovou bábovku
Rozpis surovin je počítán pro menší bábovkovou formu, jestliže tedy máte nějakou větší, například starou litinovou po babičce, úměrně zvyšte množství.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice (můžete použít zdravější hnědý cukr)
- ½ hrnku oleje
- cca ¾ hrnku mléka (může být kefír, podmáslí, bílý jogurt i smetana)
- 2 vejce
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce holandského kakaa
Postup přípravy
- Nejprve si vymažte bábovkovou formu a vysypte ji strouhankou. Předehřejte troubu na 170 °C.
- Do mísy smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
- Přidejte vejce, olej a mléko do směsi a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Pokud chcete mramorovou bábovku, dejte polovinu těsta do jiné misky a přidejte do ní kakao. Opatrně promíchejte, aby se těsto rovnoměrně zabarvilo.
- Naplňte formu střídavě světlým a tmavým těstem, abyste vytvořili efekt mramoru.
- Pečte bábovku asi 45 minut nebo dokud není upečená. Můžete provést špejlový test – zapíchněte špejli do nejhlubšího místa bábovky, pokud vyjde suchá, je hotová.
- Po upečení vyklopte bábovku z formy a nechte ji vychladnout. Před podáváním ji posypte moučkovým cukrem.
Tento recept na hrnkovou bábovku je skvělou volbou pro začátečníky i zkušené pekaře. Připravte si ji kdykoliv, kdy budete mít chuť na sladkou pochoutku. Doufáme, že vám bude chutnat stejně jako nám!