Chutný strouhaný koláč: Snadný recept
Jestli hledáte tip na to, co upéct k odpolední kávičce, jistě vás zaujme tento poměrně snadný a nepřekonatelně dobrý strouhaný koláč s tvarohem. Podobné moučníky si nachází oblibu i u méně zkušených kuchařek, protože patří k těm, co se “nedají zkazit”.
Princip strouhaných koláčů spočívá v tom, že si připravíte těsto podobné lineckému, část rozprostřete na dno formy a druhou část pak strouháte na náplň. Koláč můžete připravit s jablky (například známé barončiny/hraběnčiny řezy), makovou či ořechovou náplní, nebo zvolíte tvaroh tak, jako my.
Těsto na strouhaný koláč
My jsme zvolili variantu s kakaem a z pravého másla. Můžete samozřejmě přidat Heru nebo jiný tuk na pečení, ale máslo je máslo. Co ještě budete potřebovat:
- 200 g másla
- 5 lžiček cukru krupice (nejlépe hnědý)
- 3 žloutky
- 350 g polohrubé mouky
- 25 g kakaa
- 2 – 3 lžíce mléka
Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak do ní zašlehejte ještě žloutky. Do směsi nalijte mléko (mělo by mít pokojovou teplotu, aby se máslo nesrazilo), přidejte mouku a kakao. Rukama nebo pomocí robota zpracujte hladké kompaktní těsto, které necháte asi hodinu odpočinout v ledničce.
Příprava koláče
Vychlazené těsto rozdělte na poloviny, jednu vraťte do ledničky a druhou rozprostřete na dno pekáče vyložené pečícím papírem. I tut část můžete do formy nastrouhat, ale můžete ho také jen prsty roztáhnout až do krajů. Na těsto navršte tvarohovou náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 žloutek
- sníh ze 4 bílků
- 200 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Ve větší míse smíchejte tvaroh, vanilkový cukr, moučkový cukr a žloutek. V jiné misce ušlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh. Ten pak opatrným obracením zapracujte do tvarohové směsi. Směs nalijte na těsto do pekáče a na ni nastrouhejte druhou polovinu těsta. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté asi na 170° C. Pečte kolem 30 – 40 minut, hotový koláč nechte před podáváním vychladnout.