Plněné žampiony: Recept na skvělou delikatesu

Letní období je rájem pro houbaře. Při sběru hub musíme být opravdu obezřetní, některé houby mohou být nejedlé a některé dokonce i smrtelně jedovaté. I žampionů je mnoho druhů a některé z nich se ke konzumaci nehodí. Jaké žampiony jsou jedlé a jak je poznat? 

Jedlý žampion se liší především typickou vůní po mandlích či anýzu, nejedlý žampion nemá žádnou specifickou vůni. Také při narušení kloboučku u jedlých žampionů se ono místo nezbarví, zatímco u nejedlých narušené místo nejprve zežloutne a pak zešedne, až se nakonec vrátí do původní podoby. Pokud nejste vášnivými houbaři, je lepší žampiony koupit v obchodě.

Doporučujeme: Recept na bramboráky bez mouky

Recept na plněné žampiony

Plněné žampiony patří k nejznámějším úpravám a jsou skvělou chuťovkou nejen k vínu. Plnit se dají vším možným, nejtradičnější je náplň z mletého masa. Při správně zvolených ingrediencích může být tento pokrm skvělá delikatesa.

Suroviny

  • 10 větších žampionů
  • cibule
  • vejce
  • 250 g mletého masa
  • strouhaný sýr na posypání – nejlépe eidam nebo gouda
  • sůl
  • pepř
  • lžička italského nebo provensálského koření
  • olej

Postup

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C.
  2. Připravíme si plech, který vysteleme pečícím papírem.
  3. Žampiony očistíme, nožičky oddělíme opatrně od kloboučků, aby nám z kloboučku vznikla miska.
  4. V míse si připravíme masovou směs.
  5. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno, přidáme mleté maso, a rozklepneme vejce.
  6. Nožičky ze žampionů nasekáme nadrobno a přidáme ke směsi, dochutíme kořením.
  7. Směs plníme až navrch do připravených žampionů a pokládáme na plech.
  8. Plech dáme do trouby a pečeme po dobu 20 minut.
  9. Potom poklademe na žampiony rovnoměrně nastrouhaný sýr a dopékáme po dobu alespoň 5 minut.

Žampiony podáváme jako hlavní chod s brambory a tatarkou nebo jako jednohubky k dobrému vínu či pivu.