Plněné žampiony: Recept na skvělou delikatesu
Letní období je rájem pro houbaře. Při sběru hub musíme být opravdu obezřetní, některé houby mohou být nejedlé a některé dokonce i smrtelně jedovaté. I žampionů je mnoho druhů a některé z nich se ke konzumaci nehodí. Jaké žampiony jsou jedlé a jak je poznat?
Jedlý žampion se liší především typickou vůní po mandlích či anýzu, nejedlý žampion nemá žádnou specifickou vůni. Také při narušení kloboučku u jedlých žampionů se ono místo nezbarví, zatímco u nejedlých narušené místo nejprve zežloutne a pak zešedne, až se nakonec vrátí do původní podoby. Pokud nejste vášnivými houbaři, je lepší žampiony koupit v obchodě.
Doporučujeme: Recept na bramboráky bez mouky
Recept na plněné žampiony
Plněné žampiony patří k nejznámějším úpravám a jsou skvělou chuťovkou nejen k vínu. Plnit se dají vším možným, nejtradičnější je náplň z mletého masa. Při správně zvolených ingrediencích může být tento pokrm skvělá delikatesa.
Suroviny
- 10 větších žampionů
- cibule
- vejce
- 250 g mletého masa
- strouhaný sýr na posypání – nejlépe eidam nebo gouda
- sůl
- pepř
- lžička italského nebo provensálského koření
- olej
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C.
- Připravíme si plech, který vysteleme pečícím papírem.
- Žampiony očistíme, nožičky oddělíme opatrně od kloboučků, aby nám z kloboučku vznikla miska.
- V míse si připravíme masovou směs.
- Cibuli si oloupeme a nakrájíme na jemno, přidáme mleté maso, a rozklepneme vejce.
- Nožičky ze žampionů nasekáme nadrobno a přidáme ke směsi, dochutíme kořením.
- Směs plníme až navrch do připravených žampionů a pokládáme na plech.
- Plech dáme do trouby a pečeme po dobu 20 minut.
- Potom poklademe na žampiony rovnoměrně nastrouhaný sýr a dopékáme po dobu alespoň 5 minut.
Žampiony podáváme jako hlavní chod s brambory a tatarkou nebo jako jednohubky k dobrému vínu či pivu.