Zdravá koprová omáčka: Oblíbený recept se smetanou
Koprová omáčka je jedno z nejkontroverznějších jídel, se kterým se můžete v našem jídelníčku setkat. Jedni ji milují, druzí přímo nesnáší. Původ koprové omáčky, chcete-li lidově koprovky, můžeme hledat jedině u nás. Toto tradiční jídlo se vaří v našich domácnostech již po staletí.
Nechuť k této omáčce je většinou zakořeněna již v dětství, kdy aromatický kopr není zrovna po chuti. Tato nechuť pak může přetrvat až do dospělosti. Přitom se kopr ve slovenské a skandinávské kuchyni hodně využívá.
Pokud dbáte na zdravý životní styl, máme pro vás recept na odlehčenou verzi koprové omáčky. Lehká, ale stejně tak chutná koprová omáčka, kterou máte připravenou za pár minut, vás jistě nadchne a tento zdravý recept na koprovou omáčku určitě zařadíte do svých oblíbených receptů.
Recept na koprovou omáčku
Co budete na omáčku potřebovat?
Suroviny
- svazek čerstvého kopru
- 500 ml mléka
- 4 polévkové lžíce zakysané smetany
- špaldovou nebo celozrnnou mouku na zahuštění
- 20 g třtinového cukru, agávového sirupu nebo sladidla na doslazení chuti
- 2 lžíce octu nebo jablečného octu
- sůl, pepř dle chuti
Postup přípravy
- 400 ml litrů mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu.
- Mezi tím si omyjeme a nasekáme kopr. Zvlášť do vodní lázně dáme vařit vejce, dobu určete sami podle toho, jestli máte rádi vejce naměkko nebo natvrdo.
- Když se mléko začne vařit, stranou smícháme zbytek mléka s moukou a zahustíme touto směsí mléko, které vaříme na sporáku.
- Ztlumíme a za stálého míchání povaříme asi 10 minut.
- Do takto zahuštěného základu přidáme nadrobno nasekaný kopr a zakysanou smetanu.
- Dochutíme solí, pepřem, cukrem nebo sladidlem a octem.
- Půl minutky provaříme a omáčku odstavíme.
Hotovou omáčku servírujeme s vařenými brambory a vejcem. Pokud máte raději omáčku s masem, můžete si ji servírovat s plátkem vařeného hovězího. Omáčku můžete podávat i s houskovým knedlíkem.